jueves, 23 de marzo de 2023

El loco de los pájaros / El boig dels ocells (Care Santos)

 



Título: El loco de los pájaros / El boig dels ocells
Autora: Care Santos
Editorial: Destino / Columna 
Año: 2023
Nº de páginas: 355
ISBN: 978-84-1664-3010-4   

De la autora:

De l'autora en català:

Care Santos (Mataró, 1970) és autora de catorze novel·les, entre les quals destaquen Habitacions tancades (2011), adaptada a la televisió el 2014, L’aire que respires (2013), Desig de xocolata (Premi Ramon Llull 2014), Diamant blau (2015), Mitja vida (Premi Nadal 2017), Tot el bé i tot el mal (2018) i Seguiré els teus passos (2020). 


La seva obra s’ha traduït a vint-i-tres llengües, entre les quals l’anglès, l’alemany, el francès, el suec, l’italià i l’holandès. 

És col·laboradora habitual d’El Periódico de Catalunya.


De la autora en castellano:

Care Santos (Mataró, 1970) es autora de catorce novelas, entre las que destacan Habitaciones cerradas (2011), adaptada a la televisión en 2014, El aire que respiras (2013), Deseo de chocolate (Premi Ramon Llull 2014), Diamante azul (2015), Media vida (Premio Nadal 2017), Todo el bien y todo el mal (2018) y Seguiré tus pasos (2020). 


Su obra ha sido traducida a más de veinte idiomas, entre ellos el inglés, el alemán, el francés, el sueco, el italiano y el holandés. 

Es colaboradora habitual de El Periódico de Catalunya.





Sinopsis:

Sinopsis en català:

Eugene Schieffelin és ric, singular i aficionat als ocells. La seva germana i la seva dona, amants devotes de Shakespeare. Els seus amics, membres d’una Societat més desfasada que científica que somia omplir d’ocells europeus els cels novaiorquesos. Nova York, una ciutat que encara no s’assembla a ella mateixa, l’escenari ideal per a qualsevol bogeria, per desgavellada que sigui.

En aquesta novel·la, ambientada a la Nova York de la segona meitat del segle XIX, Care Santos barreja personatges reals tan extravagants que podrien ser imaginaris amb éssers imaginaris que mereixerien ser reals, per construir una faula sobre la condició humana, el poder de l’amor, el llast de la pèrdua, la valentia dels pioners i les conseqüències fatals que a vegades poden tenir els nostres actes més benintencionats.


Sinopsis en castellano:

Eugene Schieffelin es rico, singular y aficionado a los pájaros. Su hermana y su mujer, devotas amantes de Shakespeare. Sus amigos, miembros de una Sociedad más desfasada que científica que sueña con llenar los cielos neoyorquinos de pájaros europeos. Nueva York, una ciudad que aún no se parece a ella misma, el escenario ideal para cualquier locura, por descabellada que sea.

En esta novela, ambientada en el Nueva York de la segunda mitad del siglo XIX, Care Santos mezcla personajes reales tan extravagantes que podrían ser imaginarios con seres imaginarios que merecerían ser reales para construir una fábula sobre la condición humana, el poder del amor, el lastre de la pérdida, la valentía de los pioneros y las consecuencias fatales que a veces pueden tener nuestros actos más bienintencionados.



Opinión:


Ressenya en català:


Des d'aquest bloc som assidus seguidors de la mataronina Care Santos. Ho demostren les ressenyes de Desig de Xocolata, Diamant Blau i Mitja Vida.

En moltes de les seves novel·les les protagonistes indiscutibles són dones, però a El boig dels ocells és un home, encara que també hi ha dones importants, potser perquè la idea de la novel·la va arribar a Care així, de manera inesperada, com ella explica, en comprar un llibre a Nova York i descobrir la història d'Eugene Schieffelin de manera casual.

Eugene Schieffelin 

La novel·la es dividix en cinc parts i està escrita en tercera persona. Care Santos obre també quatre parèntesis, quan li ve de gust, per explicar històries curioses que afegeixen més detalls a la novel·la.

El rerefons històric de les seves novel·les sempre és important, però en aquesta novel·la ho és encara més, perquè el seu protagonista és real i el moment històric en què es desenvolupa la novel·la, amb un Nova York en ple canvi i ebullició, està magníficament descrit.

La novel·la dóna començament el 1889. A la família Schieffelin li van molt bé els seus negocis farmacèutics i tenen una gran fortuna. Eugene porta casat amb Catherine més de 40 anys, i compten al servei amb la irlandesa Edith. Els Schieffelin es mouen pels cercles més luxosos de Nova York, assisteixen a Broadway a veure les estrenes i són uns enamorats de Shakespeare i de tot el que soni a anglès.

En una de les sortides el carruatge dels Schieffelin, atropella el jove periodista Daniel Rodríguez, espanyol a qui tots s'entesten a nacionalitzar cubà. L'hauran de cuidar a casa, cosa que farà que coneguin la famosa periodista Nellie Bly, que porta entre mans un gran projecte: superar Phileas Fogg en fer la volta al món en menys de 80 dies.

Entre totes aquestes bogeries, Eugene s'ha d'enfrontar amb la resta dels seus germans a la lectura del testament després de la mort de la seva germana Martha, la seva germana favorita, ja que amb ella va passar la seva infantesa a casa de l'àvia Hannah, a Rooka Hall, ja que aviat van quedar sense mare i el seu pare havia d'anar al front.

El testament que llegeix el senyor Finch no dòna gaires sorpreses, deixa tots els diners de la Martha a la Parròquia de Saint Mary's amb el desig que sigui gastat en obres de caritat i deixa en possessió d'Eugene onze quaderns i un retrat de l'avi Jacob. Curiós, perquè els tres Jacobs de la família, el seu avi, besavi i rebesavi, se li apareixen en somnis moltes vegades per alliçonar-lo.

A partir d´aquí anirem retrocedint algunes vegades en el temps en diferents períodes de la vida dels Schieffelin, que ens portaran com he dit a la seva infància a casa dels avis i al seu passat a Londres.


Bandada d'estornells

Les seves excentricitats porten Eugene a barrejar la seva passió pels ocells amb la seva simpatia per William Shakespeare, i en homenatge a la seva estimada germana Martha se li acudeix recrear a Central Park un lloc amb tots els ocells que apareixen a les obres de l'escriptor. 

Per començar, decideix portar 30 parelles d'estornells de Londres a Central Park per reintroduir-los a Nova York. L'home ho fa amb tota la bona intenció del món, perquè tothom pugui gaudir de les dances d'estornells de les què gaudia a Londres, però ho fa sense mesurar les conseqüències que això pot portar a l'ecosistema de la gran ciutat. Ho aconseguirà?

El boig dels ocells ens ofereix un singular passeig pel Nova York de meitat del segle XIX i ens alliçona de com una idea aparentment brillant es pot convertir en una catàstrofe.


Reseña en castellano:


Desde este blog somos asiduos seguidores de la mataronina Care Santos. Lo demuestran las reseñas de Deseo de Chocolate, Diamante Azul y Media Vida.

En muchas de sus novelas las protagonistas indiscutibles son mujeres, pero en El loco de los pájaros, es un hombre, aunque también hay mujeres importantes, quizá porque la idea de la novela le llegó a Care así, de manera inesperada, como ella explica, al comprar un libro en Nueva York y descubrir la historia de Eugene Schieffelin de manera casual.

Eugene Schieffelin 

La novela se divide en cinco partes y está escrita en tercera persona. Care Santos abre también cuatro paréntesis, cuando le apetece, para explicar historias curiosas que añaden más detalles a la novela.

El trasfondo histórico de sus novelas siempre es importante, pero en esta novela lo es más aún, porque su protagonista es real y el momento histórico en el que se desarrolla la novela, con un Nueva York en pleno cambio y ebullición, está magníficamente descrito. 

La novela da comienza en 1889. A la familia Schieffelin le van muy bien sus negocios farmacéuticos y tienen una gran fortuna. Eugene lleva casado con Catherine más de 40 años, y cuentan en su servicio con la irlandesa Edith. Los Schieffelin se mueven por los círculos mas lujosos de Nueva York, asisten a Broadway a ver los estrenos y son unos enamorados de Shakespeare y de todo lo que suene a inglés.

En una de las salidas el carruaje de los Schieffelin, atropella al joven periodista Daniel Rodríguez, español al que todos se empeñan en nacionalizar cubano. Tendrán que cuidarlo en casa, lo que dará lugar a que conozcan a la afamada periodista Nellie Bly, que lleva entre manos un gran proyecto: superar a Phileas Fogg en dar la vuelta al mundo en menos de 80 días. 

Entre todas estas locuras, Eugene se ha de enfrentar junto al resto de sus hermanos a la lectura del testamento tras la muerte de su hermana Martha, su hermana favorita, pues con ella pasó su infancia en casa de la abuela Hannah, en Rooka Hall, ya que pronto quedaron sin madre y su padre tenía que ir al frente.

El testamento que lee el señor Finch no trae demasiadas sorpresas, lega todo el dinero de Martha a la Parroquia de Saint Mary's con el expreso deseo de que sea para obras de caridad y deja en posesión de Eugene once cuadernos y un retrato del abuelo Jacob. Curioso, porque los tres Jacobs de la familia, su abuela, bisabuelo y tatarabuelo, se le aparecen en sueños muchas veces para aleccionarlo.

A partir de aquí iremos retrocediendo algunas veces en el tiempo en diferentes periodos de la vida de los Schieffelin, que nos llevaran como he dicho a su infancia en casa de los abuelos y a su pasado en Londres.

Bandadas de estorninos

Sus excentricidades llevan a Eugene a mezclar su pasión por los pájaros con su simpatía por William Shakespeare, y en homenaje a su querida hermana Martha se le ocurre recrear en Central Park un lugar con todos los pájaros que aparecen en las obras del escritor. Para empezar decide llevar 30 parejas de estorninos de Londres a Central Park para reintroducirlos en Nueva York. El hombre lo hace con toda la buena intención del mundo, para que todos puedan disfrutar de las bandadas de estorninos de las que él disfrutaba en Londres, pero lo hace sin medir las consecuencias que eso puede traer en el ecosistema de la gran ciudad. ¿Lo conseguirá?

El loco de los pájaros nos ofrece un singular paseo por el Nueva York de mitad del siglo XIX y nos alecciona de como una idea aparentemente brillante puede convertirse en una catástrofe.



Valoración:  9 / 10 Sobresaliente


1 comentario:

  1. Es muy interesante lo que nos comentas en tu reseña sobre El loco de los pájaros. Está claro también que disfrutas con la narrativa de Care Santos. El 9 que le pones indica que merece la pena leerla, sin duda. Un abrazo.

    ResponderEliminar