jueves, 25 de noviembre de 2021

Querido Pablo / Estimat Pablo (Maria Jaén)



Título:  Querido Pablo / Estimat Pablo
Autora: Maria Jaén
Editorial: Plaza & Janés / Rosa dels vents
Año: 2021
Nº de páginas: 223
ISBN: 978-84-01-02648-5  / 978-84-17-909666


De la autora:


Maria Jaén es escritora y guionista. Ha publicado las novelas Amorrada al piló, Sauna, La teva noia, La dona discreta, La promesa y La pinça birmana.



Es autora, entre otros, de los guiones de la serie Descalzo sobre la tierra roja, del telefilme Pau, la força d’un silenci, de la serie Hernán y del largometraje La Vampira de Barcelona.

Ha trabajado en diversos programas y series de TV3 como El cor de la ciutat, La Riera, Laberint d’ombres y Sitges. Ha escrito también los guiones de Cervantes contra Lope, Buscando a Cervantes, Buscando a Agirre y La Princesa de Éboli.


---------------

Maria Jaén és escriptora i guionista. Ha publicat les novel·les Amorrada al piló, Sauna, La teva noia, La dona discreta, La promesa i La pinça birmana.


És autora, entre d'altres, dels guions de la sèrie Descalzo sobre la terra vermella, del telefilm Pau, la força d'un silenci, de la sèrie Hernán i del llargmetratge La Vampira de Barcelona.

Ha treballat en diversos programes i sèries de TV3 com El cor de la ciutat, La Riera, Laberint d’ombres i Sitges. Ha escrit també els guions de Cervantes contra Lope, Buscant Cervantes, Buscant Agirre i La Princesa d'Éboli.



Sinopsis:

Pablo Casals, admirado en todo el mundo por su humanismo y su compromiso político, prometió que no volvería a pisar su país mientras viviera Franco. Y, sin embargo, en el invierno de 1955, por primera y única vez desde su marcha al exilio, regresó a Cataluña. ¿Por qué lo hizo? ¿Qué poderoso motivo le empujó a incumplir su promesa? Querido Pablo trata de dar respuesta a ese interrogante.

En esta novela, Maria Jaén recupera la figura de Francesca Vidal, a menudo ignorada o subestimada en las biografías del músico. Con una escritura cargada de emoción, la autora devuelve a Vidal su voz silenciada y reivindica su papel fundamental al lado de Pau Casals.


------------------

Pablo Casals, admirat a tot el món pel seu humanisme i el seu compromís polític, va prometre que no tornaria a trepitjar el seu país mentre visqués Franco. I, tanmateix, a l'hivern del 1955, per primera i única vegada des de la marxa a l'exili, va tornar a Catalunya. Per què ho va fer? Quin poderós motiu el va empènyer a incomplir la promesa? Estimat Pau tracta de donar resposta a aquest interrogant.

En aquesta novel·la, Maria Jaén recupera la figura de Francesca Vidal, sovint ignorada o subestimada a les biografies del músic. Amb una escriptura carregada d'emoció, l'autora torna a Vidal la veu silenciada i reivindica el paper fonamental al costat de Pau Casals.




Opinión:


Maria Jaén es una escritora y guionista bastante conocida en Catalunya, si bien no había leído, hasta el momento, ninguna de sus creaciones, pero esta novela que nos hace referencia (en parte) al gran músico Pau Casals, no podía dejarla pasar.

De Pau Casals, se ha escrito mucho y por eso esta novela no es una biografía del músico, aunque hable de la vida del maestro, porque Jaén no se centra en su figura, sino en la de Francesca Vidal i Puig, la mujer quizá más importante de la vida del músico, a menudo subestimada e ignorada por la prensa, porque tuvieron una relación en cierto modo no oficial, pues él estaba casado y su mujer le negaba el divorcio y ella era viuda, pero que sin duda fue una relación muy especial.

Cuadro de Francesca Vidal pintado por su hermana Lluïsa


La novela comienza haciéndose eco de las palabras de Pau Casals que hacen referencia a que nunca volverá a pisar suelo español, mientras el dictador Franco siga en España. Algo que inclumpliría para poder enterrar a su querida Francesca Vidal, a la que él apodaba Tití, en su tierra. Como sería de importante para él Francesca, para que el que fuese un referente para los exiliados y luchadores contra el franquismo, incumpliese sus palabras y con el permiso del generalísimo, cruzase la frontera desde el exilio en Prades, para enterrar a esta mujer. Algo que le fue reprochado por algunos, ya que fue tomado como un incumplimiento de sus palabras por algunos, y que se vio, como un acto magnánimo del dictador al dejarle pisar suelo español.



Por eso esta novela lo que hace es reconocer el papel de Francesca Vidal y darle a conocer. Francesca nos explicará su historia en primera persona de una manera epistolar. Conoceremos a los Vidal, una importante familia burguesa catalana cuyo padre, Francesc Vidal, conocido ebanista modernista, intentó formar a todos sus hijos en las diferentes facetas del arte. Viviremos sus veranos en Sitges y en San Salvador y descubriremos como Pau Casals llegó a la familia Vidal, como profesor de violonchelo de Francesca, y posteriormente cada uno tomó su rumbo, aunque siguieron manteniendo contacto.

Querido Pablo es el reconocimiento póstumo a la figura de Francesca Vidal, quizá la mujer más importante en la vida del célebre músico Pau Casals.


-----------------


Maria Jaén és una escriptora i guionista força coneguda a Catalunya, si bé no havia llegit, fins ara, cap de les seves creacions, però aquesta novel·la que ens fa referència (en part) al gran músic Pau Casals, no la podia deixar passar.

D' en Pau Casals, se n'ha escrit molt i per això aquesta novel·la no és una biografia del músic, encara que parli de la vida del mestre, perquè Jaén no se centra en la seva figura, sinó en la de Francesca Vidal i Puig, la dona potser més important de la vida del músic, sovint subestimada i ignorada per la premsa, perquè van tenir una relació en certa manera no oficial, ja que ell estava casat i la seva dona li negava el divorci i ella era vídua, però que sens dubte va ser una relació molt especial.


Cuadre de la Francesca Vidal pintat per la seva germana Lluïsa

La novel·la comença fent-se ressò de les paraules d'en  Pau Casals que fan referència que mai tornarà a trepitjar terra espanyol, mentre el dictador Franco segueixi a Espanya. Cosa que incompliria per poder enterrar la seva estimada Francesca Vidal, a qui ell anomenava Tití, a la seva terra. Com seria d'important per a ell la Francesca, per a que qui fos un referent per als exiliats i lluitadors contra el franquisme, incomplís les seves paraules i amb el permís del Generalísimo, travessés la frontera des de l'exili a Prades, per enterrar aquesta dona. Una cosa que li va ser retreta, ja que va ser pres com un incompliment de les seves paraules per alguns, i que es va veure, com un acte magnànim del dictador en deixar-lo trepitjar terra espanyol.



Per això aquesta novel·la el que fa és reconèixer el paper de Francesca Vidal i fer-lo conèixer. Francesca ens explicarà la seva història en primera persona de manera epistolar. Coneixerem els Vidal, una important família burgesa catalana el pare del qual, Francesc Vidal, conegut ebenista modernista, va intentar formar tots els seus fills en les diferents facetes de l'art. Viurem els seus estius a Sitges i a San Salvador i descobrirem com Pau Casals va arribar a la família Vidal, com a professor de violoncel de Francesca, i posteriorment cadascú va prendre el seu rumb, encara que van continuar mantenint contacte.

Estimat Pablo és el reconeixement pòstum a la figura de Francesca Vidal, potser la dona més important a la vida del cèlebre músic Pau Casals.


Valoración:  8 / 10  Notable


1 comentario:

  1. Una trama muy interesante creo que lo disfrutaría porque este tipo de novela siempre me hacen pasarlo en grande con todo lo que descubrió gracias a ella

    ResponderEliminar