martes, 11 de agosto de 2020

Encara som nosaltres/ Aún somos nosotros (Sandra Comas)Título:  Encara som nosaltres/ Aún somos nosotros
Autora: Sandra Comas
Editorial: La Campana
Año: 2020
Nº de páginas: 239
ISBN: 978-84-16863-68-6  

De la autora:


Sandra Comas, llicenciada en Comunicació Audiovisual i màster en Creació Literària per la Universitat Pompeu Fabra, ha estat guionista i ajudant de producció audiovisual, i actualment treballa en una distribuïdora de cinema. 


Col·labora amb la revista Serra d’Or i ha publicat el llibre de contes Eixam.­Vuit contes per a vuit veus (Voliana Edicions, 2016). 

Encara som nosaltres és la seva primera novel·la.


---------------

Sandra Comas, licenciada en Comunicación Audiovisual y máster en creación literaria por la Universitat Pompeu Fabra, ha sido guionista y asistente de producción audiovisual y actualmente trabaja en un distribuidor cinematográfico. 

Colabora con la revista Serra d'or y ha publicado el Libro de los Cuentos  Eixam.­Vuit contes per a vuit veus (Voliana Edicions, 2016). 

Encara som nosaltres es su primera novela.Sinopsis:


L'Àngel i en Pol són dos amics d'infantesa que als dotze anys van viure un esdeveniment que els va marcar les vides. Ara fa uns anys que no es veuen -des que en Pol se'n va anar a viure a Nova York, després de descobrir un secret familiar relacionat amb aquell episodi de la infància-, tot i que s'han anat comunicant per correu electrònic.

Però un dia l'Àngel rep un missatge d'en Pol en què l'informa que ha de venir uns dies a Barcelona, i li demana si es pot estar al seu pis, que ja havien compartit de joves. El retrobament posarà de manifest que el dia a dia dels dos amics no és tan perfecte com s'havien explicat des de la distància. Per molt que s'esforcin a dissimular, el castell de mentides en què han convertit les seves vides s'esfondrarà i, quan hagin caigut totes les màscares, s'adonaran que el secret per encarar el futur cal buscar-lo en el passat: encara poden ser ells.

------------------

Ángel y Pol son dos amigos de la infancia que a la edad de doce años vivieron un evento que marcó sus vidas. Hace unos años que no se ven– desde que Pol se fue a vivir a Nueva York, después de descubrir un secreto familiar relacionado con ese episodio de la infancia, aunque se han estado comunicando por correo electrónico.

Pero un día Ángel recibe un mensaje de Pol, en el que le informa que debe venir unos días a Barcelona, y le pregunta si puede estar en su apartamento, que ya había compartido su juventud. El reencuentro revelará que el día a día de los dos amigos no es tan perfecto como se habían explicado desde la distancia. Por mucho que se esfuercen por disimular, el castillo de mentiras en el que han convertido sus vidas se derrumbará y, cuando se hayan caído todas las máscaras, se darán cuenta de que el secreto para afrontar el futuro es buscarlo en el pasado: todavía pueden ser ellos.Opinión:


Encara som nosaltres es el estreno de Sandra Comas como novelista, algo que siempre da un poco de miedo por como será aceptada por los lectores y por la crítica.

Francamente me ha gustado el estilo literario de la autora, y el argumento de la novela, una lectura fresca, amena y ágil, muy agradable para leer en estos tiempos.

La novela está formada por 4 partes divididas en un total de 30 capítulos, y está escrita en tercera persona.

Nuestros protagonistas son dos amigos que vivieron su infancia juntos en Barcelona, Ángel y Pol, pero que luego sus vidas se distanciaron, aunque han seguido manteniendo contacto.

A Pol parece que las cosas le han ido mejor que a Ángel. Pol se fue a Nueva York donde fundó una galería de arte y se casó con Sofía. Sin embargo Ángel, no tuvo tanta suerte y pese a acabar su carrera y hacer sus prácticas en un importante museo barcelonés,  solo encontró trabajo de mensajero.

Ángel un poco avergonzado de como le iba la vida, se inventó otra diferente que le iba contando a su amigo por e-mail, y el lío se forma cuando Pol viene de viaje a Barcelona a ver a su nueva sobrina y a reencontrarse con Ángel.

Ni la vida de Pol ni la de Ángel son lo que parecen, y el reencuentro de los dos amigos, veinte años después, nos llevará a saber cosas de su pasado, y hechos que marcaron la vida de los dos amigos, secretos familiares difíciles de perdonar, y que dan un giro total a la novela.

El Dr. Fontana, era el padre de Pol, un médico muy querido y respetado en la ciudad. Agnès era la madre de Pol, y sufría de episodios de una especie de depresión que la llevaban a tener que ingresar en algún centro de recuperación, sin embargo un día desaparece para no volver, y el doctor Fontana les afirma que nunca más volverá. Este episodio marca a los dos hijos, Pol y Lisa.

La autora utiliza en partes de la novela la transcripción de correos electrónicos entre los dos amigos, así como mensajes de WhatsApp, lo que le da un toque juvenil a la novela y una mayor agilidad.

Un gran sorpresa para mi ha sido encontrarme con apuntes metaliterarios de Moby Dick que le dan mucho sentido a la novela.

Encara som nosaltres es una novela contemporánea fresca para pasar un buen y recordar que muchas veces no todo es como parece.


-----------------


Encara som nosaltres és l'estrena de Sandra Comas com a novel·lista, cosa que sempre fa una mica de por per com serà acceptada pels lectors i per la crítica. 

Francament m'ha agradat l'estil literari de l'autora, i l'argument de la novel·la, una lectura fresca, amena i àgil, molt agradable per llegir en aquests temps. 

La novel·la està formada per 4 parts dividides en un total de 30 capítols, i està escrita en tercera persona. 

Els nostres protagonistes són dos amics que van viure la seva infància junts a Barcelona, ​​Àngel i Pol, però que després les seves vides es van distanciar, tot i que han seguit mantenint contacte. A Pol sembla que les coses li han anat millor que a Àngel. Pol es va anar a Nova York on va fundar una galeria d'art i es va casar amb Sofia. No obstant això Àngel, no va tenir tanta sort i malgrat acabar la seva carrera i fer les seves pràctiques en un important museu barceloní, només va trobar feina de missatger. 

Àngel una mica avergonyit de com li anava la vida, es va inventar una altra diferent que li anava explicant al seu amic per correu electrònic, i l'embolic es forma quan Pol ve de viatge a Barcelona a veure a la seva nova neboda i a retrobar-se amb Àngel. 

Ni la vida de Pol ni la d'Ángel són el que semblen, i el retrobament dels dos amics, vint anys després, ens portarà a saber coses del seu passat, i fets que van marcar la vida dels dos amics, secrets familiars difícils de perdonar, i que donen un gir total a la novel·la. 

El Dr. Fontana, era el pare de Pol, un metge molt estimat i respectat a la ciutat. Agnès era la mare de Pol, i patia d'episodis d'una espècie de depressió que la portaven a haver d'ingressar en algun centre de recuperació, però un dia desapareix per no tornar, i el doctor Fontana els afirma que mai més tornarà. Aquest episodi marca als dos fills, Pol i Lisa. 

L'autora utilitza en parts de la novel·la la transcripció de correus electrònics entre els dos amics, així com missatges de WhatsApp, el que li dóna un toc juvenil a la novel·la i una major agilitat. 

Encara som nosaltres és una novel·la contemporània fresca per passar una bona i recordar que moltes vegades no tot és com sembla.


Valoración:  8/ 10  Notable


2 comentarios:

  1. Una lectura interesante por lo que leo en tu reseña =)

    ResponderEliminar
  2. Me gusta lo que nos comentas en tu reseña. No me importaría leerla, pero en castellano, claro. Un abrazo.

    ResponderEliminar